top of page
Stinapa nature tag
Environment
Bonaire heeft een lange geschiedenis in het behoud van de zee. Beginnend met de bescherming van schildpadden in 1961, het verbod op speervissen in 1971, en bescherming voor koraal, dood of levend, in 1975. De drijvende krachten achter de oprichting van een Marine Park op Bonaire waren onder meer de Bonairiaanse toegewijden Captain Don Stewart en wijlen Carel Steensma en Stichting Nationale Parken Nederlandse Antillen. Het Bonaire National Marine Park is opgericht in 1979.
Het Marine Park omvat alle wateren rondom Bonaire en Klein Bonaire, van de vloedlijn tot 60 meter diepte. Dit is een gebied van ongeveer 27 km² (6672 hectare) en omvat het koraalrif, zeegras en mangroven. Lac en Klein Bonaire zijn beide een RAMSAR-site en daarom internationaal erkend als belangrijke wetlands-gebieden.
Als demonstratielocatie van het International Coral Reef Action Network (ICRAN) is het Marine Park een model in zijn soort in het Caribisch gebied, dat het mariene milieu beschermt en verzorgt en tegelijkertijd de veilige niveaus voor recreatie en commercieel gebruik maximaliseert.
Het Marine Park onderhoudt meer dan 100 openbare ligplaatsen, doet wetenschappelijk onderzoek, verstrekt informatie aan gebruikers, bewaakt de menselijke en natuurlijke impact en handhaaft de wet- en regelgeving van de parken.
Wist u dat uw zonnebrandcrème koralen kan beschadigen? Veel soorten zonnebrandcrème bevatten ingrediënten zoals Oxybenzone, die het koraal op een zeer slechte manier aantasten. Onlangs ontdekten biologen dat Oxybenzone bijdraagt ​​aan bleking, een schadelijk effect heeft op het DNA en de voortplanting en groei verstoort.​
Wat kunnen wij en jullie doen om Bonaire's Marine park goed en schoon te houden?
  • Draag beschermende kleding tijdens het snorkelen, duiken, kitesurfen, windsurfen en zwemmen.
  • Gebruik zonnebrandmiddelen met een combinatie van zink en titanium.
  • Minimaal 30 minuten aanbrengen voordat u het water ingaat.
  • Gebruik lotions, geen sprays.
  • Vermijd een beschermingsfactor voor zonnebrandcrème boven de 50
Zorg ook altijd dat u de STINAPA Marine tag heeft gekocht. Dit is verplicht als u in het water gaat!
U kunt deze tag via de onderstaande link kopen.
https://stinapabonaire.org/stinapa/nature-tags/
safe sunscreen
bottom of page